Cilindertrekken in opmars

cilindertrekbeveiliging_zwslotkast_groot

Goed hang- en sluitwerk essentieel bij voorkomen inbraak

Cilindertrekken rukt op als inbraakmethode

Binnen 30 seconden is het gepiept. Een inbraak door middel van cilindertrekken. Inbrekers maken steeds vaker gebruik van deze methode. Hans Schelvis van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) legt uit hoe de techniek in zijn werk gaat én hoe cilindertrekken kan worden voorkomen. “Wacht niet tot het te laat is en laat u vooral goed adviseren.”

“Het overgrote deel van de woningen in Nederland is voorzien van sloten met cilinders die niet bestand zijn tegen cilindertrekken”, vertelt Schelvis. “Een inbreker herkent dit direct als potentieel doelwit.” Bij deze inbraakmethode wordt de cilinder van een slot uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten, hierdoor breekt de cilinder af. Vervolgens wordt met een universele ‘bouwsleutel’ de deur geopend. “Het gereedschap dat inbrekers hiervoor nodig hebben, is helaas eenvoudig verkrijgbaar.”

Schelvis is bij het CCV werkzaam als adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal belangrijke eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. In de afgelopen 20 jaar heeft het PKVW zich bewezen als een zeer goede methode om woninginbraken te voorkomen.

Nieuwe preventieve maatregelen

De eisen waaraan een woning moet voldoen om het Politiekeurmerk te behalen, worden elke drie jaar getoetst. “De werkwijze van criminelen verandert en er worden steeds nieuwe, betere en gebruikersvriendelijkere preventieve maatregelen gevonden. Denk daarbij aan goed beveiligde lichtkoepels, sloten met afstandsbediening voor bovenraampjes en veiligheidsbeslag en cilinders met cilindertrekbeveiliging”. Deze maand worden de nieuwe eisen gepresenteerd in de nieuwe handboeken van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Er is een handboek voor bestaande woningen en een handboek voor nieuwbouwwoningen.

De eisen van het keurmerk houden rekening met de meest voorkomende inbraakmethoden. Nu cilindertrekken een blijvende trend is, is cilindertrekbeveiliging voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen een eis. In de praktijk betekent dat het toepassen van een cilinder SKG***® of veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging SKG **® of SKG***®. Cilindertrekbeveiliging moet volgens het Politiekeurmerk toegepast worden op alle bereikbare deuren die toegang geven tot de woning. Dit geldt ook voor deuren van bergingen en garages als deze een doorgang naar de woning hebben.